Pitääkö tiilikatto pinnoittaa?

Miksi tiilikatot nykyään pinnoitetaan?

1900-luvun alussa Suomessa tuotettiin poltettuja savitiiliä. 50-luvulla kotimaiset tiilenvalmistajat siirtyivät valmistamaan betonikattotiiliä savitiilien sijaan. Juuri tämän takia nykyään tiilikattoja pinnoittavia yrityksiä on pilvin pimein. 

Minkä takia betonikattotiili täytyy pinnoittaa, mutta savitiiltä ei?

Savitiilet vamistetaan savimassasta puristamalla ja polttamalla. Ne ovat yleensä väriltään punaisen sävyisiä. Vaaleasta tumman punaiseen. Tiilen voi polton yhteydessä toki lasittaa myös esimerkiksi mustaksi.

Betonikattotiili valmistetaan betonimassasta muottiin valamalla. Eri värejä saadaan käyttämällä läpi värjättyä betonia. Tiilet myös maalataan tehtaalla. Ja siinähän se syy on.

Tiili maalataan, koska niin siitä saadaan näyttävä, ja maali estää veden pääsyn tiilen huokosiin. Tämä pidentää tiilen elinkaarta merkittävästi, koska vesi ei jäätyessään rapauta sitä. Myöskään sammal ja muu kasvusto eivät saa niin hyvää kasvualustaa maalatulta pinnalta.

Poltetuille savitiilille pinnoituksia ei tarvitse tehdä, sillä niiden pinnassa ei ole maalia, joka kuluisi pois. Betonitiilen päältä maali taas kuluu pois aivan samalla tavalla kuin vaikkapa peltikatosta. Maalin kulumiseen vaikuttavat toki monet tekijät, kuten katon säännöllinen putsaus. Nyrkkisääntönä kuitenkin betonitiilikatto täytyisi pinnoittaa noin 15-20 vuoden välein. Asennuksen jälkeinen ensimmäinen pinnoitus noin 20-30 vuoden päästä asennuksesta.

Vaikka pinnoitusvapaan savitiilen valmistus loppuikin jo 70 vuotta sitten, vanhat uskomukset ovat sitkeässä. Kattotiilen  valmistajilla on oma lusikkansa syvällä tässä sopassa.

Tiilenvalmistajat ovat puheillaan estäneet pinnoitusten yleistymisen tässä maassa. Vielä tänäkin päivänä he väittävät ettei tehtaalla läpivärjättyä ja pinnoitettua vetonitiiltä tarvitsisi koskaan maalata uudestaan. Tiilen ulkonäkö ja tekniset ominaisuudet eivät kuulemma kärsi, vaan tiilen tulisi kestää katolla säiden armoilla jopa 70 vuotta.

Kurkkaapa omaa tiilikattoasi. Näyttääkö se samalta kuin asennettuna? Tuskinpa.

Kuluneen pinnoitemaalin alta on luultavasti paljastunut tiilen harmaa runko. Katollasi on todennäköisesti myös sammalta tai muuta kasvustoa, joka kasvaa etenkin tiilen päissä ja väleissä.

Miten tiilenvalmistajat ovat voineet väittää, että ulkona jatkuvan rasituksen alla olevaa pintaa ei tarvitse koskaan maalata uudestaan? Auringon paahde ja uv-säteily syövät maalia tiilen pinnasta. Tiileen imeytyvä vesi rapauttaa ja halkaisee tiiliä jäätyessään. Sammal pitää tiilen kosteana, joka helpottaa jään ja veden työtä.

Säännöllisesti pinnoitettu ja huollettu tiilikatto pitää vettä ja kestää huomattavasti pidempään. Eikä rahaa kulu turhaan kattoremontteihin.


-Matias

Tiilikaton pinnoituksen hinnat löydät klikkaamalla alla olevasta painikkeesta.

Tiilikaton pinnoitus


Lähde:

https://www.museovirasto.fi/uploads/Arkisto-ja-kokoelmapalvelut/Julkaisut/korjauskortti-6.pdf


 
Posti
Puhelu
Instagram