Katto kuntoon ennen talvea!

Katto talvikuntoon

Suomen talvi on tunnetusti vaativa taloille ja etenkin talojen katoille. Vaihtelevat lämpötilat, suuret määrät vettä, lumi sekä jää ovat kaikki tekijöitä, jotka eivät missään tapauksessa ole ihanteellisia talojen kattoja ajatellen.

Tiilikaton huolto

Tiilikatot ovat pitkäikäisiä sekä kestäviä kattoja, jos huoltosuosituksia on noudatettu. Tiilikatto tulisi pinnoittaa kun edellinen pinnoite on kulunut pois tai viimeistään 10-15 vuoden välein. Tiilikattoihin tulisi myös levittää torjunta-aine joka tappaa tiilien saumoissa kasvavan kasvuston sekä estää uusien muodostumista. Torjunta-aineen vaikutusaika on noin 5-10 vuotta. Torjunta-ainekäsittelyn yhteydessä suoritetaan katon pesu missä poistetaan katolta sammal, hiekka, muu lika sekä tarvittaessa vaihdetaan rikkoutuneita kattotiiliä. 

Kun suoritetaan tiilikaton uudelleen pinnoittamista, levitetään kaksi kerrosta pinnoitetta. Pinnoitteen tehtävä on estää sammaleen ja muun kasvuston muodostumista tiilen pintaan sekä estää veden imeytymistä tiilen sisään. Talvella on erityisen tärkeä etteivät tiilet eivät ime vettä itseensä koska vesi jäätyessänsä voi aiheuttaa pakkasrapautumista. 

Hyvin huollettuna, tiilikatto kestää kymmeniä vuosia ilman ongelmia. Huolettu tiilikatto on hiljainen sateella, kestää säässä kuin säässä ja antaa talolle arvokkaan kuvan.

Muista nämä:

- Jos huomaat katolla sammalta tai muuta kasvustoa, olisi katon pesu sekä torjunta-ainekäsittely paikallaan.

- Jos vanha pinnoite on kulunut lähes kokonaan pois sekä katolla on kasvustoa, olisi katon pesu sekä pinnoitus paikallaan.

Pesu itsessään auttaa tietysti aina, mutta merkittävän parannuksen tekee säältä suojaava pinnoitus/maali. Kattoa kun pestään, on ensisijaisen tärkeää saada kaikki sammal ja kasvusto kokonaan poistettua ennen katon käsittelyä. Ilman katon huolellista pesua, pinnote/maali ei pääse kunnolla kiinnittymään ja tällöin riskinä on käsittelyaineen vaikutuksen heikentyminen. 


Peltikaton huolto

Peltikatto kestää hyvin vaativammissakin sääolosuhteissa jos katon muistaa pestä säännöllisin väliajoin sekä huolehtia ettei ruostetta pääse muodostumaan. Ruosteen muodostuminen useimmissa tapauksissa tarkoittaa että katon huoltomaalaus on jäänyt tekemättä ajallaan. 

Katollani on ruostetta, mitä teen?

Jos ruoste ei ole vielä mennyt pellistä läpi, pystyy katon korjaamaan hiomalla ruosteen pois sekä pohjamaalaamalla ruosteenestomaalilla nämä kohdat. Tässä vaiheessa viimeistään täytyisi suorittaa huoltomaalaus katolle. 

Peltikatossani on reikä

Jos ruoste on mennyt useassa kohdassa pellistä läpi, pitää alkaa jo asennoitumaan mahdolliseen kattoremonttiin. Pienet reiät voidaan paikata väliaikaisesti käyttämällä paikkausmassaa. Paikkausmassaa voidaan käyttää jos ruostevauriot ovat vain paikallisia ja muu katto on vielä hyvässä kunnossa. Paikkausmassa sopii tapauksiin, joissa ruostetta on pellin kiinnikeiden kohdissa. Jos reikiä on keskellä kattopeltiä, tulisi vaurioitunut kattopelti vaihtaa kokonaisuudessaan. Tällöin paikkamassa olisi vain todella väliaikainen korjaus. 

Peltikaton pesu estää lian ja kasvuston muodostumista kattopeltiin sekä etenkin saumoihin. Jos kasvusto pääsee elämään pellillä liian pitään, se alkaa syövyttämään katon maalikerrosta ja muodostamaan ruostetta.

Katolla olisi syytä käydä useammin tarkistamassa katon kunto sekä varmistamassa etteivät pudonnet oksat ole tehneet reikiä peltiin. Tämän voi kuitenkin jättää ammatilaisen huoleksi ettei vahinkoja pääse sattumaan.

-Veeti


Jos haluat ilmaisen kuntoarvion katosta tai sinulla on muuta kysyttävää esimerkiksi katon huolloista, ota rohkeasti yhteyttä meihin!


Kurkkaa tästä lisää tietoa peltikaton maalauksesta. Kerromme sivulla myös maalauksen hinnat.

Peltikaton maalaus
 
Posti
Puhelu
Instagram