Vesiohenteinen akrylaattimaali vai öljymaali?

 

Kannattaako taloa enää maalata muulla kuin öljymaalilla kun sillä on ennenkin maalattu? Eikös akrylaattimaali pilaa talon kun se ei hengitä yhtään? Öljymaalithan ovat paljon kestävämpiä kuin vesiohenteiset, vai kuinka? Voiko öljymaalin päälle maalata vesiohenteisella maalilla?

Näitä kysymyksiä ja ajatuksia kuulee paljon. Jos kyseessä on esimerkiksi vanha öljymaalilla maalattu puutalo, nämä käyvät monella mielessä kun tulee talon huoltomaalauksen aika ja maalityyppi pitäisi valita. Haluamme kokemuksen ja tiedon avulla helpottaa tätä valintaa.

Onko öljymaali vai akrylaattimaali kestävämpi valinta?

1900-luvulla tilanne oli hieman eri kun öljymaalit olivat jopa kestävämpiä kuin vesiohenteiset, mutta nykyään asia on kääntynyt päinvastoin. 80-luvulla öljymaaleissa käytettiin muun muassa lyijyä ja sinkkiä, jotka poistuivat EU-direktiivien myötä. Nykypäivän öljymaalit ovat huomattavasti lyhytikäisempiä kuin akrylaattimaalit. Vesiohenteinen maali on kestävämpi ja ympäristöystävällisempi ratkaisu. 

Hengittääkö akrylaattimaali?

1900-luvulla vesiohenteisista maaleista käytettiin yleisesti nimitystä lateksimaali. On totta, että siihen aikaan ne eivät olleet yhtä hengittäviä kuin nykyään. 

Nykypäivän vesiohenteisen akrylaattimaalin höyrynläpäisykyky eli hengittävyys on kuitenkin parempi kuin öljymaalin, vaikka yleinen käsitys on päinvastainen.

Öljymaali vesiohenteisen päälle vai toisin päin?

Tämä järjestys menee helposti sekaisin. Oikea vastaus on nimenomaan toisin päin.

Eli vanhan öljymaalatun puuverhouksen päälle voi huoletta maalata vesiohenteisella maalilla. Kun taas vesiohenteisen maalin päälle ei voi maalata öljymaalia.

Kannattaako öljymaalia enää alkaa vaihtamaan huoltomaalauksen yhteydessä, jos talo on ennenkin sillä maalattu?

Ehdottomasti kannattaa. 

Akrylaattimaalit ovat jättäneet öljymaalit taakseen niin kestävyydessä kuin hengittävyydessäkin. Vesiohenteisissa akrylaattimaaleissa on noin 2-3 kertaa pidempi huoltomaalausväli. Ne hengittävät paremmin. Eivät homehdu niin nopeasti ja maalipinnan kiiltokin säilyy huomattavasti pidempään. 

En näe siis mitään syytä valita öljymaalia vesioheteisen sijaan.

Toki vesiohenteisissa maaleissakin on eroja joten tuote kannattaa valita huolella. Korkealaatuinen akrylaattimaali on ekologinen ratkaisu, sillä se kestää pitkään eikä haihduta liuottimia. 


-Matias


Lisää tietoa sekä maalauksen hinnat löydät Talon maalaus -sivulta.

Talon maalaus
Avainsanoja:

Lateksimaali, akrylaattimaali, öljymaali, ulkomaali, talon maalaus, ulkomaalaus

 
Posti
Puhelu
Instagram